

Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır
Ders çalışmak, akademik başarının vazgeçilmez parçasıdır. Bir öğrenci için ders programı hazırlamak, verimli bir zaman yönetimi sağlar ve öğrenciyi sınavlarda başarıya götürür.
Ders çalışma programı, ders çalışacağın zamanları, okul derslerini, temel ihtiyaçlarını (yemek yemek, uyumak, egzersiz yapmak, arkadaşlarınla takılmak) vs. ayarlamanı sağlayan bir plandır.
Eğer ilk defa bir program hazırlıyorsanız öncelikle şunu bilmelisiniz ki programın kalıplaşmış bir şekli, formatı yoktur. Başarıya direkt götürecek sihirli bir ders programı da yoktur. Programın asıl başarısının sizin gösterdiğiniz sabır ve azimde saklı olduğunu unutmayınız.
Çalışma Programı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Kendini Tanı
Hangi saatte enerjiksiniz, hangi saatte ders çalışma sizin için verimli oluyor, kaçta uykunuz geliyor, yemek saatleriniz nedir? hangi dersi kolay yada zor anlıyorsunuz, arkadaşlarınıza ne kadar zaman tanımalısınız, seyrettiğiniz filmler, ailenizle geçireceğiniz vakitlerin hepsini düşünün ve bir kağıda yazın. Bunu haftalık olarak yapın. Hangi gün kime ve neye ders dışında zaman harcadığınızı bilin.
- 1 Haftalık Plan
Ders çalışma programınızı haftalık olarak düzenleyin. Haftanın her günü ne yapacağınızı yazın.
- Tekrar ve Hazırlık
Ders çalışma programında o gün içinde okulda gördüğünüz derslere takrar saatleri ayırın. Bir sonraki günün derslerini gözden geçirin. Ödeviniz varsa yapın.
- Zaman
Ders programında çalışacağınız dersin kaçta başlayacağını ve kaçta biteceğini yazın. Ancak bunu uygularken esnek olmaya özen gösterin. Diyelim ki matematik çalışıyorsunuz. 40 dakika zaman verdiniz. Ama yetmedi. 50 dakika oldu. Önemli değil. O günkü kalan derslerinizi 10 ar dakika ötelemelisiniz.
- Dengeli Dağılım
Öğrenciler ders çalışma programlarında zorlandığı derslere genelde çok yer vermezler. Yanlış bir alışkanlık. Aksine zorlandığınız derslere öncelik vermelisiniz. Ve bu derslerde zamanı biraz daha uzun tutmalısınız.
Benzer dersleri üst üste koymayın. Bilgiler karışmasın. Bir sayısal dersten sonra sözel ders çalışabilirsin.
- Mola
Bir ders çalışma süresi 20 dakikadan az olmasın, 40 dakikadan fazla uzun sürmesin. Ancak matematik gibi problem çözerken birden kesemeyeceğiniz durumlar ve konu bütünlüğünü bozamayacağınız durumda bu 40 dakikayı makul düzeyde uzatabilirsiniz.
Mutlaka her ders çalışma sonunda 10 dakika dinlenme koyunuz. Bu dinlenme aralıkları bilgilerin sindirilmesi açısından önemli. Bu dinlenme aralıklarını kendinize ödül olarak sunun.
Programa uyum durumunuzu ve başarınıza katkısını her hafta sonunda mutlaka değerlendirin. Uyumlu ve başarılı bir haftanın sonunda kendinizi ödüllendirin. Gerektiğinde programda değişiklik ve güncellemeleri yapın.
Çalışma Programı Örnekleri:
Örnek Çalışma Programı 1 meb_iys_dosyalar/14/01/703062/dosyalar/2023_10/26115720_CALISMA-PROGRAMI.pdf
Örnek Çalışma Programı 2 meb_iys_dosyalar/14/01/703062/dosyalar/2023_10/26115732_program.pdf
Boş Çalışma Programı meb_iys_dosyalar/14/01/703062/dosyalar/2023_10/26115749_BOS-CALISMA-PROGRAMI.pdf
Daha fazla bilgi için Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisine başvurabilirsiniz.